A digitális portrérajz felhasználható háttérképként, képernyővédőként vagy tetszőleges méretben, sokféle hordozóra nyomtatva (papírra, vászonra, fali-matricára, bútorfóliára,...) dekorációként

2012. október 21., vasárnap

Portré-rajz készítés - Lépésről lépésre



A portrérajz készítés egy alkotási folyamat, mely elindul a látvány papíron való gondolati elhelyezésével, folytatódik a téma felvázolásával, majd fejlesztésével, figyelembe-véve az arányokat, harmonikus tónusvilágot, a rajztechnikai alkalmazásokat. A születő alkotás nemcsak a valós látvány leképezése kell hogy legyen - megragadva a modell személyiségjegyeit -, de ügyelni kell a rajzos megjelenítés igényes látványára is.
Az alkotás képi egyensúlya is több összetevőből építkezik:
Egyrészt már a felvázolt látvány-tömegek elhelyezése is meghatározó jelentőségű, de emellett a tónusértékek- és a részletezés arányai is hasonló súllyal esnek latba.
Meghatározó az a fázispont is, amikor az alkotásra, mint elkészült műre tekintünk. Ha túl korán nyilvánítjuk késznek, talán részletszegény marad, s a személyiségjegyek nem bontakozhatnak ki a kívánt mértékben. Ha túldolgozzuk, talán veszít frissességéből, rajzos megjelenéséből, elevenségéből.
Fontos tényező tehát: a bátor eszközkezelés, az aránytartás (mind a tömegek, mind a tónusok, mind a koncepció szempontjából).

Portré-rajzolás lépésről lépésre

Digitális portré-rajz: Nagymama unokával

További cikkek e témakörben: ITT!