A digitális portrérajz felhasználható háttérképként, képernyővédőként vagy tetszőleges méretben, sokféle hordozóra nyomtatva (papírra, vászonra, fali-matricára, bútorfóliára,...) dekorációként

2012. november 6., kedd

Portré rajzolás idősebb- és fiatalabb modellekről – Megjelenítési, ábrázolási különbségek

Portré rajzolás - Idősebb modellről
Portré rajzolás - Fiatal modellekről


Kit egyszerűbb rajzolni? Fiatalabb vagy idősebb modellt?

Talán nem vágnék rá rögtön választ, inkább kifejtem, hogy mit gondolok, mit tapasztaltam:
Szerintem sokan úgy vélik, hogy idősebb modellről könnyebb portrét készíteni. Valóban igaz, hogy több karakteres személyiségjegybe kapaszkodhatunk, hogy megragadjuk az egyéniséget. Ez azt is jelenti, hogy ezeket a személyiségjegyeket mind meg is kell jeleníteni, arányosan, tónus-hűen  portrévá rendezni. (Ez időigényes folyamat.)
A fiatal modellek kifinomult vonásai, kerekded formái, sima arcbőre rajzilag nehezebben jeleníthető meg, a karaktert az arcforma, az arc egyes jellegzetes részei és a tónuskülönbségek adják. Sehol egy ránc, egy mély redő. A nehézséget itt leginkább a karakterábrázolás, a személyiség megragadása jelenti, eme csökkentett látvány-anyagból dolgozva. Nüanszokon múlik sokszor a kisugárzás fülön-csíppentése.

Javaslat:
Aki portrérajzzal próbálkozik, az kezdetben karakteres arcberendezésű és/vagy mély ráncokkal rendelkező modellt keressen, ábrázolás közben hosszasan vizsgálgatva az arányokat, a tónuskülönbségeket, a személyiségjegyeket. Ezek után fokozatosan kóstolgathatja a fiatalabb nemzedék ábrázolását is.