A digitális portrérajz felhasználható háttérképként, képernyővédőként vagy tetszőleges méretben, sokféle hordozóra nyomtatva (papírra, vászonra, fali-matricára, bútorfóliára,...) dekorációként

2012. november 11., vasárnap

Portré rajzolás lépésről lépésre - Hogyan készül a portré-rajz? - Fázis-rajz képek és leírások


Lépésről lépésre vesszük át egy adott portré születés-folyamatának néhány fázispontját.
Megjegyzem, hogy az alkotói szabadság lehetővé teszi a kidolgozottság szintjének- és a rajz stílusának megválasztását, de fontosnak tartom minden esetben végső eredményként, az alkotás egyensúlyának láttatását.

Portré rajzolás lépésről lépésre - Fázisrajzok

1. Felvázolás
Portré rajzolás lépésről lépésre
 • Az első legfontosabb, hogy a születendő alkotás megfelelően kerüljön elhelyezésre a lapon (akár papírról, akár digitális felületről van szó). Segédvonalakkal felvázoljuk a figurát a megfelelő méretben, a helyes arányokkal. Ellenőrző méréseket végzünk, korrigálunk, ha kell.


Portré rajzolás lépésről lépésre
2. Tónusozás kezdete
  • Elkezdjük feltenni a tónusokat. Jelen esetben a középtónus került fel, ehhez képest alakulnak majd a világosabb és a sötétebb tónusok.
  3. Bővített tónus-skála felhasználása
  Portré rajzolás lépésről lépésre
  • A közép-értékek mellett megjelennek a szélsőséges értékek, melyek a kontrasztot elmélyítik, ezáltal életszerűbbé válik a látvány.

  4. Személyiségjegyek kialakítása
  Portré rajzolás lépésről lépésre
  • Egyre inkább megjelenítésre kerülnek a személyiségjegyek, az anatómiai jellegzetes formák, melyek a modell karakterét meghatározzák, egyéniségét láttatják, visszatükrözik. A mű tónus-skálája kibővül.
  Portré rajzolás lépésről lépésre
  5. Végső simítások
  • Ahhoz, hogy azt érezzük, abbahagyható a mű: a súlyokat- és ellensúlyokat-, valamint a kontraszt-egyensúlyt egységben kell látnunk. A modell kisugárzásának érződnie kell  e kivetített ábrázolásban, miközben az alkotói rajzi sajátosságok már beépültek az alkotásba. Nyugodt szívvel csak ekkor mondható ki: ABBAHAGYOM!  További cikkek e témakörben: ITT!

   Kérem tekintsen meg egy videót az idős férfit ábrázoló rajz készítés folyamatáról: